Skip to content

Så kommer du igång med finsnickeri

  • by

Vill du kunna snickra ihop dina egna möbler eller kanske bygga något annat spännande? Med de rätta verktygen kan du snabbt och enkelt komma igång med finsnickeri. Du får dock vara beredd på att det kan ta ett tag innan du bemästrar alla färdigheter likt snickarenistockholm.se. Som alltid så är det övning som ger färdighet. Finsnickeri är alltså inte något som du lär dig under en enda dag.

Finsnickeri är en konst
På många sätt kan man likna finsnickare vid en konstnär. Skillnaden är att du skapar en möbel istället för en tavla. Du måste ha tålamod, kreativitet och fingertoppskänsla. Du måste även ha stor kunskap om olika träslag så du vet vad du ska använda och på vilket sätt. Om du inte har provat denna typ av snickeri förr är det viktigt med tålamod. Ge inte upp om det inte blir som du har tänkt på första försöket. Med tiden kommer du förbättra dina färdigheter och skapa fina möbler. Du kan även gå en kurs i finsnickeri om du vill ha lite hjälp på traven.

Dessa verktyg behöver du vid finsnickeri
Om du ska kunna komma igång med finsnickeri på bästa sätt så måste du först införskaffa en del verktyg. Det första du behöver är ett par olika stämjärn. Kanske kommer du ihåg dessa sedan träslöjden? Dessa kan du använda både för att hugga loss träbitar och för att skapa olika mönster. Det finns som sagt flera olika former och storlekar på stämjärnet. Om du vill komma igång kan du köpa ett set med flera stycken.

Ett annat verktyg som är väldigt bra att ha är det som kallas för lövsåg. En sådan gör det möjligt att såga i trä med en helt annan precision än vad du skulle ha med en vanlig såg. Du kan till exempel göra olika typer av kurvor och svängar.

Tving och hyvel
Ytterligare ett verktyg som du inte får glömma bort är det som kallas tving. Det är ett verktyg som låser fast det du jobbar det. Det här är verkligen ett måste när du ska arbeta med finsnickeri. Du kan även använda detta verktyg när du ska limma ihop två olika saker. Då kommer de båda brädorna att pressas mot varandra.

Ännu ett verktyg som varje finsnickare behöver ha är en hyvel. Det är ett verktyg du använder för att plana ut en träplanka. Det finns både grövre och finare varianter beroende på vad du vill ha för effekt. Till en början kan du använda en grov hyvel för att börja slipa plankan. När du börjar närma dig en jämn yta är det bättre att byta till en finare variant.